30 Ağustos 2017 Çarşamba


Albert Einstein’ dan  10 Yaşam öğretisi:



Albert Einstein, 1879 yılında Alman İmparatorluğunda doğdu. Sahip olduğu yetenekleri ve çığır açan buluşları sebebi ile, dahi kelimesi ismi ile eş anlamlı olarak anılmaya başalmıştır. Albert Einstein’ın sözleri ve görüşlerinden, girişimcilik ile ilgili uygulanabilir çıkarımları sizler ile paylaşacağım. Dahi’nin tekniklerini girişimcilikte de kullanabileceğimizi görecek bana hak vereceksiniz.

1. Merakınızın Peşinden Gidin – Güvenin.

Albert Einstein’a göre başarılı olmanın ilk adımı meraklı olmaktan geçiyor. “Benim özel bir yeteneğim yok. Sadece tutkulu bir meraklıyım. Benim asıl merak ettiğim neden herkesin aynı anda başarılı olamadığıdır. Bu nedenle sürekli başarı üzerine çalışarak yıllarımı harcadım. Merakınızın peşinden koşmak başarınızın sırrıdır.” sözleri ile tutkulu bir merakın başarı üzerindeki etkisini özetlemiştir.

2. Azimli olmak, kararlılıkla ilerlemek çok değerlidir.

D a h i y e göre sabır ve mücadele birbirini destekleyen ve harekete geçiren iki önemli unsurdur. Bu teorisini “Çok zeki olduğum için değil, sorunları çözmeye uğraşmaktan asla vazgeçmediğim için başarıyorum” sözleri ile açıklamış ve verdiği posta pulu örneği ile teorisini desteklemiştir. “Posta pulunu değerli kılan şey, gideceği yere kadar gönderdiğiniz postanın üzerinden asla çıkmamasıdır. Posta pulu gibi olun ve başladığınız işi mutlaka bitirin.”

3. An şimdidedir Şimdiye odaklanın

“Güzel bir kızı öperken düzgün araba kullanan sürücü, öpücüğe hak ettiği değeri vermiyor demektir” sözü ile bir işi iyi yapabilirsiniz ancak bir çok işi aynı anda iyi yapamazsınız mesajını veriyor. Yaptığınız işe odaklanın ve bütün enerjinizi yaptığınız işe odaklayın. Odaklanılmış enerji güçtür ve başarı ile başarısızlık arasındaki ayrımda önemli bir rol oynar.

4. Hayal Etmek Gücünüzü hatırlatır.


Hayal kurmak Pollyannacılık demek değildir. Einstein’a göre “Hayal gücü her şey demektir. Sizi bekleyen güzelliklerin bir fragmanı gibidir. Hayal gücü bilgiden bile daha önemlidir.” Steve Jobs’unda hayal gücü konusunda ne kadar arzulu olduğunu hatırlayın. Apple’ı Apple yapan -biraz iddialı olabilir ama- Steve Jobs’un hayal gücüdür. Einstein’da “Zekanın gerçek göstergesi bilgi değil hayal gücüdür” demiştir. Siz siz olun hayal gücünüzü özgür bırakın. Başarılarınızı, hedeflerinizi, amaçlarınızı hayal edin.

5. Hatalarınız öğreticidir.

Tecrübe girişimcilikteki en değerli sermayedir. Tecrübeler zaman içerisinde yapılan hatalardan çıkarılan dersler neticesinde edinilir ve asla para ile satılmaz.”Hiç hata yapmamış bir kişi, yeni bir şey denememiş demektir. Hata yapmaktan korkmayın. Hatalarınızın sayısını ne kadar arttırırsanız, o kadar başarılı olursunuz” söylemleri ile Albert Einstein’da hata yapmanın yararlarını bizler ile paylaşmıştır.

6. İçinde Olduğun Anı Yaşa

Düşünce anlamında bazen miskin olmak gerekebilir. Belkide öenmli bir dahiden duymayı beklemeyeceğiniz “Ben geleceği hiç düşünmem, nasıl olsa gelecektir!” sözünü Albert Einstein söylemiştir. Dahiye göre dünü ve ya yarını şuan değiştiremezsiniz. o yüzden anı yakalamayı unutmayın.

7.  Değer Yaratın

Özellikle girişimcilikte çok önemli bir olaydır başarılı olmak. Ancak her başarı uzun soluklu olamaz. Albert Einstein’a göre de durum böyle.”Başarılı olmaya değil, değerli olmaya çalışın. Zamanınızı başarılı olmak için değil, değer yaratmak için harcayın”. Bu sözler ünlü dehanın nasıl iz bıraktığına dair bir işaret aslında. Kalıcı değerler yaratmak zor bir iştir ve geçici başarılardan daha fazla emek ister. Ancak değer yarattığınızda kalıcı olursunuz, başarı sizi takip eder.

8. Farklı Sonuçlar Beklemeyin

“Delilik: Aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir.” Her gün aynı şeyleri yaparak nasıl farklı sonuçlar almayı bekleyebilirsiniz ki? Bu açıdan bakıldığında çok mantıklı gibi görünen bu cümleyi kaçımız kendi hayatında, projelerinde uyguluyor peki? Albert Einstein’dan girişimcilik dersleri başlığını atarken bir farkındalık yaratmak istedim. Aslında belki de bu maddeye küçük bir örnek olarak değerlendirebilirsiniz. Sürekli aynı şeyleri denemek, sürekli aynı yoldan gitmeye çalışmak sizi farklı yerlere ve ya sonuçlara götürmez. Bu tezi Einstein da desteklemiş; “Hayatınızın değişmesini istiyorsanız, kendinizi değiştirmelisiniz” sözleri ona ait. Girişimleriniz için de konu aynı. Başarısız sonuçları tekrarlamamak için kendinizi değiştirmeli ve geliştirmelisiniz.

9. Bilgi Deneyimden Gelir

Daha önceki maddelerde Albert Einstein’ın söylediği hata yapın! yargısının üzerine bişeyler okudunuz. Bu yargıyı destekleyici bir başka madde ise bilgi deneyimden gelir maddesi. Dahi’ye göre; “Bilgi malumat değildir. Onun kaynağı tecrübedir. Bilgiye ulaşmanın tek yolu denemekten gelir.” Günümüzde bilgiye ulaşmak her ne kadar kolay olsa da, asıl değerli olan bilgiyi tecrübe etmektir. Yeni bir konu hakkında arama morotlarında sayısızca kaynak mevcut ancak bu kaynakların çokluğu o bilgiye herkesin sahip olduğu anlamını taşımaz. Bilginin hamalı olmayın. Kullanmadığınız teorik bilgilerden kurtulun. Pratik yapın, tecrübe kazanın. Bir konuyu tartışmak için teorik bilgi size yardımcı olabilir ve fakat bilgiyi uygulanabilir kılmanıza olanak sağlamaz.

10. Kuralları Öğrenin Ve Sonra Daha İyi Oynayın



Hayat bir oyun belki de ve bizler de oyuncularız. Her oyun gibi bu oyunun da kuralları var. Girişimcilikte bir oyun aslında. Doğru hamleler ve yanlış hamleler barındırır. Bir oyunu iyi oynamak için kurallarını iyi bilmelisiniz. “Oyunun kurallarını öğrenmek zorundasınız. O zaman herkesten daha iyi oynayabilirsiniz.” sözleri Einstein’ın iyi oyuncular arasında olduğunun bir kanıtıdır. Farkındalık bu oyunda önemlidir. Oyunun kurallarını iyi öğrenmeli ve iyi uygulamalısınız. Eksiklerinizi görün, kuralları bilin ve oyunu kendi lehinize çevirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fatoş Görce Yönetici  ·  16 saat Dalai Lama kişilik testi: Budist felsefesine göre; insan beyni şemsiye gibidir, açıl...